Saboya i Alcobé es reuneixen amb la prefecta de l’Arieja per coordinar el dispositiu de nevades 2014-2015

Una delegació del Govern, encapçalada pels ministres d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, han mantingut una reunió a Foix amb la prefecta de l'Arieja, Nathalie Marthien, per coordinar el dispositiu de nevades en vistes a la campanya d'hivern 2014-2015.

L'ordre el dia de la trobada s'ha centrat en el pla conjunt hivernal, un pla que té en compte els dispositius d'intervenció, els sistemes antiallaus Catex, els protocols d'informació i alerta, els combois i la planificació del túnel d'Envalira i la RN 20.

La prefecta de l'Arieja ha confirmat que el proper 15 de novembre serà operatiu el Tunel del Pimorent, mentre que els treballs a aquesta zona continuen seguint el seu curs amb la previsió d'entrada en funcionament de la desviació d'Ax les Termes de cara a l'any 2016.

Pel que fa a la cobertura antiallaus, les autoritats franceses han recordat la inversió realitzada recentment per ampliar la cobertura amb catex dels corredors H2, H3 i H4, un dels que presentaven més problemàtiques, a la zona de l'Hospitalet.

A la trobada també s'ha posat de manifest la inversió en les comunicacions internes a la part francesa, així com la dotació del personal de manteniment de les carreteres franceses de dispositius amb connexió per satèlit per tal de millorar l'eficiència.

Els representants andorrans s'han mostrat partidaris de continuar realitzant avenços permanents en aquesta matèria de cara al futur gràcies a la col·laboració amb França. Aquesta col·laboració es podria donar també pel que fa a l'embelliment del tram que va entre la frontera francoandorrana i l'entrada al túnel d'Envalira, de manera que a la reunió s'ha tractat la possibilitat de dur a terme un projecte conjunt properament.

Han assistit també a la trobada per part francesa els responsables del servei interministerial de defensa i de protecció civil, la direcció interdepartamental de les carreteres del Sud-Oest (DIRSO en les seves sigles franceses), el Servei de Restauració de la Terra de Muntanya (RTM) , i de la gendarmeria, la policia i el secretariat general pels afers regionals.

Per part andorrana, hi ha pres part el director de Protecció Civil, Francesc Areny, el d'Ordenament del Territori, Manel Riera, el director de Turisme, Sergi Nadal, i l'ambaixadora a França, Maria Ubach, entre d'altres.

La visita s'ha complementat amb una reunió en que s'han tractat qüestions d'interès bilateral com són el Programa de cooperació transfronterera Poctefa, i cooperació econòmica, turística, de formació i sanitària. S'han sumat a aquesta trobada representants de la cambra de comerç i indústria, de l'agència regional de la salut i de la direcció acadèmica dels serveis de l'educació nacional.

 

FONT I IMATGE: WWW.GOVERN.AD