Tornen les queixes dels camioners

Camió carregat de gas, aturat.

França va tancar dimarts al migdia la carretera d’accés als vehicles de gran tonatge i sis xofers andorrans es van quedar ‘penjats’

La primera gran nevada de l’hivern ha provocat el primer maldecap als camioners andorrans que dimarts a la tarda circulaven per la carretera RN-22, l’accés al Principat des de França. Després que dos camions de gran tonatge (cap amb matrícula d’Andorra) quedessin encreuats a la carretera per no portar equipaments, les autoritats franceses van decidir pels volts de la una del migdia prohibir el trànsit als vehicles de més de 19 tones. Aquesta restricció va provocar que sis camions andorrans no poguessin continuar la ruta cap al Principat i es quedessin penjats a les cunetes d’aquesta carretera.


El gerent de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants (Atmca), Víctor Filloy, va lamentar els fets i va denunciar “la perillositat” de la decisió de les autoritats franceses. “Algun dels vehicles transportaven fins a 40.000 litres de combustible i es van haver de quedar estacionats al costat de la carretera. Si un cotxe hagués sortit de la carretera i hagués xocat contra algun d’aquests camions ara ho estaríem lamentant”, va indicar.
Des de l’associació es va criticar que França decidís el tancament sense cap previsió d’obertura –la carretera va estar vetada als vehicles de gran tonatge fins a les 9.20 hores d’ahir– i que a diferència d’altres vegades no es va anunciar amb antelació que es tancaria l’accés per una nevada que estava més que prevista.
Filloy va assegurar que l’Atmca es va posar en contacte amb el Govern per intentar revertir la situació dels sis xofers. L’executiu va demanar a les autoritats franceses la possibilitat de fer un comboi amb els sis camions andorrans, petició que va ser desestimada pels veïns del nord. Això va provocar que els sis camioners passessin la nit penjats a la carretera sense cap tipus de servei.
“La situació actual és tercermundista. No hi ha predisposició de França per canviar-la”, va lamentar Filloy, que va recordar que a diferència d’Andorra a França no és obligatori que els vehicles portin equipaments a l’hivern nevi o no. “Entenc que als vehicles que no van equipats no se’ls deixi passar per la carretera, però els que sí no hauríem de tenir cap problema per fer-ho”, va indicar el gerent dels transportistes, que va dir que “els nostres camions estan molt ben equipats, pugen millor que una retràctil”.

Un problema reiterat
Filloy va recordar que es tracta d’un problema reiterat –el del tancament de la carretera– i va lamentar que les autoritats franceses optin per prohibir el pas als vehicles de gran tonatge quan cau una mica de neu i no per fer un control de cadenes als vehicles que vulguin utilitzar la via. Matisant que des de l’associació s’està d’acord amb les mesures i els projectes previstos per millorar la seguretat en la carretera d’accés a França –està previst actuar en els canals d’allau–, va reiterar que “sempre que neva passa el mateix. Vet als camions”.

FOTO: ATMCA
TEXT: DIARIANDORRA.AD